Nieuws

Ufo’s en ET’s….

Waar de kunst allemaal niet toe kan leidden. Ik weet het, ik ben kunstenares maar geen geitenharensok of zweefteef ( alhoewel, na enige zelfreflectie; ik drink mijn eigen brandnetelthee, heb een kruidentuintje en geloof in de kracht van kristallen, dus dan mischien toch een zweefteefje “light” met angora sokken. Maar dan wel kittig op hoge hakken!) Affijn, net als je denkt dat de dagen zich maar wat voortslepen gebeurt er weer eens iets. Mensen die mij kennen, weten van het verhaal van de steen en het “mysterieuze dingetje”. Maar dit blog gebeuren is vrij nieuw en vorige week donderdag deed zich iets voor wat de boel weer eens oprakelt.
Bij het begin beginnen dan maar.
Een jaar of 7 geleden was ik opnieuw met het verfijnen van een al eerder vervaardigd beeld begonnen. Het beeld is gemaakt uit een brok ruwe Steatiet van miljoenen jaren oud. Dat is een onderdeel van hetgeen ik zo mooi vind aan het beeldhouwen, je bent in de weer met zulk oud materiaal, gemaakt door moeder aarde , en je herschept dat weer tot een andere vorm. Ik vond dat het allemaal toch wat fraaier kon. In de laatste polijst fase kwam ik en miniskuul klein ijzeren randje tegen. Het leek op een deel van een piepklein ringetje, het zag er niet uit als een fossiel of flintertje erts. Maar aangezien het op de rand van het beeld zat en ik de lijn niet wilde verstoren liet ik het maar. Tijdens het eindeloze polijstwerk ( soms wil je wel “leerlingen” zoals ze vroeger hadden voor het laatste tijdrovende werk) bleef het echter trekken en al gauw dacht ik “f**k die vloeiende lijn, ik wil weten wat het is. Er zat dus geen gaatje in de steen, en ook geen open scheur of breuk. Ik heb voorzichtig met een schuurpapiertje de steen van het onderliggende materiaal afgeschuurd. Ik kwam uiteindelijk een volmaakt zilveren rondje tegen. Wat raar, wat gek, wat appart, een rondje?? Toen ik mijn loep erbij pakte kon ik maar 1 ding uitbrengen; He?! Er zit namelijk een soort raster in een binnenste ring en het ziet er uit als iets industrieeels; in een steen van miljoenen jaar oud.
Dat was de dagen erna natuurlijk reden tot veel speculatie en vooral ook hilariteit ( stiekum ’s nachts kijken of er geen licht uit kwam, wachten op de “men in black” enz enz.) Maar ja, na heel wat navraag en tentoonstelling in de hoop dat iemand met de (ongetwijfeld) logische verklaring zou komen weet ik nog steeds niet wat het is.
Met in het achterhoofd dat het toch wel bijzonder is besloot ik het beeld niet te verkopen en raakt het hele gebeuren in de loop van de tijd op de achtergrond.
Tot ik gisteren de foto’s ging selecteren die ik gemaakt had voor een schilder opdracht. Omdat het fotograveren van dieren best een uitdaging is( stilzitten/staan in de gewenste houding is precies hetgeen waar ze geen zin in hebben) maak ik foto’s met een “burst” functie. Er worden dan in een fractie van een seconde een hele serie foto’s achter elkaar gemaakt. Geheid dat er dan ergens een goeie foto tussen zit.
Bij het bekijken van zo’n 200 foto’s kwam ik het volgende tegen; fractie 1 lucht, fractie 2; “Iets”.
Wederom; He?! Uiteraard denk je eerst aan lichtmasten ( staan daar niet), vogels ( had dan op de eerste foto ook moeten staan)enz enz.
Nou, een heel verhaal voor een vliegenpoepje op het scherm, ik weet het. Als je dit soort dingen op het internet zie denk je toch altijd aan photoshoppen ed., maar als ik dat gedaan zou hebben dan zou ik het toch een wat moderner jasje hebben aangedaan. Dit ziet er nog steeds uit als een pikketol uit de jaren 60. Zelf heb ik geprobeerd met filters de boel wat duidelijker te krijgen( dit is wel de originele foto) maar mijn vaardigheden met de pc zijn zeer beperkt. Het lijkt wel dat het object groter is dan je aanvankelijk kunt zien. En je ziet ook een soort lichtval aan de linkeronderzijde, terwijl de zon volgens mij aan de rechterkant stond.
En zo is daar weer een nieuwe reden tot speculatie ( en wie weet, inspiratie); nananana nananana ( twilicht zone…)

2 Comments to “Ufo’s en ET’s….”

 1. Hoi Imke!
  Allereerst: wat ben jij toch GOED in wat je doet meid, echt geweldig! Ik had dit verhaal al vaker gehoord van mijn ouders, maar nu zie ik voor het eerst de foto’s. Prachtig beeld en wat daar in zit: echt heel apart zeg. En daar hoef je geen zweefteef voor te zijn hahaha. Weet je inmiddels al wat meer?
  Ik ben erg benieuwd of je er ooit achter komt….. whoe-ie-hieeeeehhhh (x-files).
  Groetjes van je nicht!
  Cindy Jonkman

 2. Beste Imke,

  Is het een misschien een overblijfsel van Atlantis? Van het kristallen rasterwerk waar alles in opgeslagen ligt. Het feit dat jij van dat stuk natuur iets gemaakt hebt wat symbool staat voor onze Moeder aarde (GAIA) Gaia komt van Pangeae (dit was de hele aarde voordat Atlantis ten val kwam) Pan komt uit het grieks en betekent hele en Geae staat voor Gaia (aarde). Ik hoop dat je hier iets mee kunt in je zoektocht naar de herkomst van je object in je prachtige kunstwerk.

  Maaike