Nieuws

Kadootje

Portretten in opdracht maken blijft altijd spannend werk. Twee of drie dimensionaal, het is een uitdaging om de “spirit” van iemand goed in het portret te vangen.
Om een goed portret te kunnen maken heb ik dan ook het liefst zoveel mogelijk foto materiaal om een beeld te kunnen krijgen van de persoon in kwestie.
Het mooiste is uiteraard een poseer sessie, maar dat blijkt lang niet altijd mogelijk, en is bovendien voor degene die moet zitten toch wel een uitdaging in niks doen.

Wanneer ik eenmaal begonnen ben “duik ” ik als het ware in het portret, en gaat de persoon voor mij leven. Een enkele keer als ik bezig ben hoor ik over een foto; wat een lelijkerd.
Eigenlijk ben ik dan verbaasd, omdat ik zo in het portret zit zie ik alleen nog de mooie kanten van het gezicht, de ‘spirit” dus. De glinstering in de ogen, een heel klein spottend glimlachje in de mondhoek,
of juist de diepe groeven in het gelaat die een heel leven tonen.
De ene keer gaat het me makkelijker af dan de andere. Dat kan van het foto materiaal afhangen, het medium waarin gewerkt wordt( bij het graveren in graniet moet alles in 1 keer goed gaan en kan ik niets veranderen) en driedimensionaal moet uiteraard van alle kanten kloppen. Ook de emotionele lading is niet altijd gelijk. Een portret maken van een overledene is voor mij een eer om te mogen doen voor de nabestaanden, maar ook een grotere opgave aangezien er andere gevoelens meespelen.

Dit keer was er even helemaal geen druk en dat werkt dan toch heel anders. De bassist van de band beloofd zijn dochtertje te tekenen. Lopende opdrachten en ander gedoe vroegen eerder om aandacht en zoals dat dan gaat werd het portret aan de kant geschoven. Tijdens het opruimen van mijn kast in het atelier kom ik het fototje weer tegen. Oeps; met het schaamrood op de kaken snel aan de slag gegaan.
En nog voor ik was begonnen had ik er zeer veel lol in. Zo’n koppie is een kadootje om te mogen teken.
( helaas krijg ik het nooit zo goed op de foto, dus het hieronder getoonde doet dan weer niet echt recht aan de tekening… toch maar eens een cursus fotografie doen)

Comments are closed.